Na 9 maanden onderhandelen is er een akkoord over de arbeidsdeal!

De tewerkstellingsgraad in België moet omhoog, daardoor zijn er een aantal maatregelen voorzien om de tewerkstellingsgraad op te krikken en de arbeidsmarkt te hervormen. Deze maatregelen van de arbeidsdeal zijn er zodat het werk en privéleven beter op elkaar kan worden afgestemd. Zo dient de tewerkstellingsgraad tegen 2030 namelijk 80% bedragen, nu is deze nog maar 71%.

WAT ZIT ER IN DE ARBEIDSDEAL?

  • Vierdaagse week & wisselend werkregime

Een werknemer zal kunnen overschakelen naar een vierdaagse week. Je werkt dan vier langere dagen om op de vijfde dag thuis te zijn. Daarnaast is het ook mogelijk om flexibele arbeidstijden in te voeren en zo de ene week 5 dagen meer te werken en de andere week wat minder en 1 dag thuis te blijven. Uiteraard is het niet de bedoeling om extra uren (overuren) te maken in de mindere week. Overwerk wordt in beide gevallen verboden. Deze maatregel moet er voor zorgen dat er een betere balans is tussen werk en privé. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor gescheiden koppels met co-ouderschap. Voor beide regelingen dient de werknemer dit schriftelijk aan te vragen bij de werkgever, als de werkgever weigert moet dit ook voldoende gemotiveerd worden. De goedkeuring blijft telkens 6 maanden geldig.

  • Het recht op deconnectie

Door de coronacrisis is er meer telewerk, daardoor is de grens werktijd en privétijd vaak moeilijk te onderscheiden. Na de werkuren is er nu het recht om als werknemer te deconnecteren van het werk en dus recht te hebben om offline te zijn. De werkgever kan in deze deconnectie tijd geen e-mails en telefoons verwachten.

  • Opleiding

Werknemers in loondienst krijgen in 2024 een individueel recht op vijf dagen opleiding per jaar. Voor 2023 zijn er dit vier per jaar. Daarnaast zal elk bedrijf (met minstens 20 werknemers) een individueel opleidingsplan per werknemer moeten voorzien.

  • Transitietraject tijdens opzeg

Voor de werknemers die ontslagen worden en dus hun job zijn verloren, is er tijdens de opzeg de mogelijkheid op via een transitietraject in een ander bedrijf te kunnen werken. Ze kunnen dus overstappen naar een andere werkgever tijdens hun huidige opzegtermijn. Daardoor wordt de kans vergroot dat ze sneller een andere passende job vinden.

  • E-commerce

Voor de E-commerce wordt het door bedrijven mogelijk gemaakt om via proefprojecten avondwerk (tussen 20u en middernacht) in te voeren. De vakbonden krijgen hierbij ook een rol bij de opstart van die projecten en daarnaast ook bij de evaluatie.

  • Platformeconomie

De sector van bedrijven als Uber en Deliveroo moeten hun werkomstandigheden verbeteren. Ze dienen namelijk verzekerd te worden tegen arbeidsongevallen door de werkgever. Zelfs als het gaat om zelfstandigen.

  • Variabele uurroosters

Werknemers met een variabal uurrooster dienen hun planning tijdig te ontvangen, is de meeste paritair comités zal deze grens opgetrokken worden naar 7 werkdagen. Deze planning kan niet zomaar last minute worden gewijzigd.

 

Heb je nog vragen hierover? Bel ons of mail ons via [email protected]. We helpen je graag verder!