Wat je moet weten als je werknemer uit een rode zone terugkeert...

Iedereen keek uit naar de zomer en iedereen hoopte op een zomer met vakantieplannen. Een deel personeel heeft gekozen voor de staycation maar er zijn ook veel mensen die op vakantie trokken. Wat moet je als werkgever nu weten als je werknemer op vakantie gaat en terugkeert uit een rode, oranje of groene zone?

Uit welke zone komt jouw werknemer terug van vakantie?

Rode zone

Komt je werknemer terug uit een land dat in de rode zone gelegen is, dan moet deze verplicht een PCR-test laten afnemen om aan te tonen dat hij/zij negatief test op het coronavirus. Hier kan dan vervolgens een quarantaineverplichting aan gekoppeld worden. Deze maatregelen zijn echter niet van toepassing als de werknemer beschikt over een COVID-certificaat. Dit als bewijs van zijn volledige vaccinatie. Dat betekent dat een volledig gevaccineerde medewerker normaliter na zijn vakantie (in een rode zone) gewoon terug kan komen werken.

Daarnaast moet er steeds een PLF-formulier worden ingevuld. Op basis van de concrete situatie kunnen er mogelijks nog maatregelen aan de orde zijn.

Oranje of groene zone

Komt je werknemer terug uit een oranje of groene zone? Dan mag deze sowieso terug komen werken zonder quarantaineverplichting. Het maakt hier dan ook niet uit of deze werknemer reeds gevaccineerd is of niet.

Wel moet er ook steeds een PLF-formulier ingevuld worden conform de geldende maatregelen.

Meer details kan je terugvinden op Reizen tijdens de coronacrisis | Vlaanderen.be en Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken | (belgium.be), Home | Coronavirus COVID-19 (info-coronavirus.be), Terugkeer uit een rode zone | UNIZO.

 

Quarantaine

Stel dat je medewerker verplicht in quarantaine moet omdat deze terugkeert uit een rode zone. Wat gebeurt er dan met diens loon? Wel, dit hangt steeds af van de omstandigheid waarin je medewerker verkeert (bv. volledig gevaccineerd of niet, bestemming ligt binnen de EU of buiten de EU, was de zone oranje/groen en veranderde dit in rood tijdens de reis, ..).

Dit dient steeds bekeken te worden per situatie én is uiteraard afhankelijk van de wetgeving op dat moment.

Je kan altijd beroep doen op onze HR Experts bij vragen over de loonverwerking inzake quarantaine. Wij staan je graag te woord. Je kan ons altijd bereiken via [email protected].