Kosten eigen aan de werkgever? Dit wijzigt er!

De fiscus wil een betere inzage op de terugbetalingen van de zogenaamde ‘kosten eigen aan de werkgever’. Hierdoor zullen de fiscale fiches in belangrijke mate worden verruimd met de nodige gevolgen voor de administratie.

Deze wijzigingen zullen ingevoerd worden vanaf 1 januari 2022.

Let op: de aankomende wijzigingen zullen ook van toepassing zijn op bedrijfsleiders en dus niet enkel op de werknemers.

Wat zijn kosten eigen aan de werkgever?

Dit zijn kosten die door de werknemers worden gemaakt, maar die een beroepskost uitmaken voor de werkgever. Deze vergoedingen zijn principieel gezien vrijgesteld van belastingen voor de werknemer. Daarentegen zijn deze vergoedingen voor de werkgever een aftrekbare beroepskost als ze worden vermeld op de fiscale fiches van de betrokken werknemer(s).

Wat zal er veranderen?

Vanaf 2022 zal de rapportering van de onkostenvergoedingen in ‘sterke’ mate wijzigen. De rapporteringsplicht zal namelijk aanzienlijk uitbreiden voor wat betreft de kosten eigen aan de werkgever.

De bedragen van elk type onkostenvergoedingen (forfaitaire als werkelijke) zal vermeld moeten worden op de fiscale fiches vanaf het inkomstenjaar 2022. Alsook zal men deze onkosten verplicht moeten staven aan de hand van bewijsstukken.

 

Als werkgever houdt je dus best alle terugbetalingen goed bij. Een goede, zorgvuldige administratie dringt zich op!

 

Meer hierover weten? Neem dan zeker contact op met ons team van experten via [email protected]! We geven je graag extra uitleg!