Een wervingspremie aanbieden: is dat interessant?

Als gevolg van de coronacrisis en ‘the war for talent’ kampen heel wat bedrijven met grote personeelstekorten.  Uit een onderzoek van Acerta (2021) is gebleken dat er dit jaar al 17 procent meer arbeidsovereenkomsten van onbepaalde duur zijn beëindigd.

Vooral de leeftijdscategorie 25 tot 45 jarigen lijken sneller geneigd te zijn om hun contract zelf stop te zetten. Door de krapte op de arbeidsmarkt en de vele openstaande vacatures is het makkelijker geworden om te wisselen van job voor betere arbeidsvoorwaarden.

Daardoor hebben veel bedrijven het moeilijk om openstaande vacatures in te vullen. Maar het inschakelen van selectie- en rekruteringsbureaus kost helaas veel geld. Denk maar aan de hoge fees die worden toegepast door sommige aanbieders.

 

Jouw werknemers, jouw mede-recruiters?

Om nieuwe werknemers aan te trekken, kan je gelukkig jouw huidige werknemers ook laten ‘helpen’ met deze niet zo gemakkelijke zoektocht. Vaak kennen ze mensen die op zoek zijn naar een job of kunnen ze bijvoorbeeld een ambassadeursrol opnemen. What’s in it for them? Wel, je kan de huidige werknemers dan ook belonen met een wervingspremie.

De wervingspremie levert een financieel voordeel op voor je werknemer. Daardoor is de werknemer extra gemotiveerd om een geschikte kandidaat aan te brengen voor de openstaande vacature. Ook ligt de kost van zo een wervingspremie vaker veel lager dan de kostprijs van de succesfee van een rekruteringsbureau.

Je kan aan deze premie ook een aantal voorwaarden koppelen. Bijvoorbeeld: de aangebrachte werknemer moet een minimale tewerkstellingsperiode van 10 maanden in de onderneming hebben voor de premie pas kan worden uitgekeerd.

 

Opletten:

  1. Deze premie kan niet worden uitgekeerd aan de directie. Zij nemen namelijk de beslissing over werving en selectie. Deze groep is dus uitgesloten voor de wervingspremie.
  2. Vraag vooraf wel een fiscale ruling aan als je deze premie wil invoeren als ‘toevallig voordeel’, zo vermijd je dat de premie als beroepsinkomsten moet worden beschouwd. Indien de premie als ‘diversie inkomst’ wordt belast doordat je akkoord kreeg van een premie als ‘toevallig voordeel’, zal de premie maar tegen 33% belast worden. De premie bij beroepsinkomsten zal worden belast tegen het marginale tarief van 50%. De bedrijfsvoorheffing kan dus zo oplopen tot 53,50%. Dat wil je dus zeker vermijden.

 

Meer hierover weten? Neem dan zeker contact op met ons team van experten via [email protected]! We geven je graag extra uitleg!