Tijdelijke werkloosheid Corona en reeds geplande vakantie

Je werknemers hebben vast en zeker verschillende vakantieperiodes gepland. Deze vallen nu mogelijks door omstandigheden in periodes van tijdelijke werkloosheid. Wat zijn nu jouw rechten en plichten als werkgever? Lees alles over tijdelijke werkloosheid Corona en reeds geplande vakantie in dit overzichtelijke artikel!

Wettelijk standpunt over tijdelijke werkloosheid Corona

In principe kan de werknemer in zekere mate zelf kiezen wanneer hij zijn vakantiedagen (met uitzondering van het collectief verlof) inplant. Maar deze worden uiteraard in onderling overleg met de werkgever vastgelegd. Is er een akkoord met je werknemer en liggen de vakantiedagen vast, dan is deze afspraak bindend. Hierdoor kunnen deze niet meer éénzijdig gewijzigd worden door je werknemer.

Dus… als deze vakantiedagen samenvallen met dagen tijdelijke werkloosheid, blijven deze dagen in principe aanzien als vakantiedagen en niet als tijdelijke werkloosheidsdagen.

Maar…

Natuurlijk ben je vrij als werkgever om met je werknemer overeen te komen om deze vakantiedagen te annuleren. Hierdoor kan je werknemer deze op een later tijdstip opnemen. In dit geval krijgt hij dan wel tijdelijke werkloosheidsuitkeringen. Doe dit steeds in overleg met je werknemers en zorg voor duidelijke afspraken.

Let wel op dat je door deze vakantie uit te stellen naderhand niet in operationele problemen geraakt als al je werknemers al hun vakantiedagen nog moeten opnemen binnen dezelfde, relatief korte periode! Probeer dus steeds een goed overzicht te behouden van de vakantiedagen van je werknemers.

Nog meer vragen over tijdelijke werkloosheid Corona en reeds geplande vakantie? Aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen! Wij beantwoorden graag al je vragen rond tijdelijke werkloosheid.