Verlenging of geen verlenging van tijdelijke werkloosheid wegens corona?

De tijdelijke werkloosheid wegens corona-overmacht komt op 30/09/2021 tot zijn einde. Het betreft de soepele en zeer eenvoudige vorm van tijdelijke werkloosheid die we inmiddels maanden kunnen inzetten. Wat betekent deze nakende einddatum voor jou?

Wanneer er geen verlenging komt (dat is namelijk nog niet bekend!) van deze soepele en vereenvoudigde vorm, zullen alle werkgevers genoodzaakt zijn om de reeds bestaande én minder eenvoudige vorm van tijdelijke werkloosheid in te voeren.

Wat moet je als werkgever zeker weten, indien de soepele vorm niet zou worden verlengd?

  • Dat er vanaf 1 oktober striktere regels aan de orde zijn waarvoor je best al vóór 1 oktober aan de slag gaat! De eerste verplichting of formaliteit zou namelijk 21 dagen voor de eerste voorziene werkloosheidsdag vervuld moeten zijn in het geval van bedienden! Bij arbeiders is dit nog wat anders.
  • Dat er een groot verschil is tussen de tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen voor arbeiders en bedienden.
  • Dat je als werkgever moet kiezen voor een volledige schorsing of een gedeeltelijke schorsing, met elk haar modaliteiten.
  • Dat er veel meer administratieve verplichtingen aan de orde zullen zijn voor zowel werkgever als werknemer.

 

We volgen het voor je op en staan klaar voor je wanneer je vragen hebt hierover!