Overschakeling van zomer naar wintertijd

In de nacht van 28 op 29/10 schakelen we terug om naar de wintertijd, dus 3 uur ’s morgens zal veranderen naar 2 uur! Voor de meesten onder ons, dus een uurtje meer slaap. Jipie 😊, maar wat betekent dit voor de mensen die in ploegen werken?

Als je werknemers tewerkstelt die tijdens deze uurwissel aan het werken zijn, zullen ze afhankelijk van hun dienst, een uur langer moeten werken.

Maar hoe zit dat dan met de berekening van het loon van deze werknemers?

Gelukkig is er is een CAO (van de Nationale Arbeidsraad) die bepaalt op welk loon de werknemers die in die nacht werken recht hebben. Je hebt 2 opties:

Optie 1: Je kan de ploegen zodanig organiseren dat ze tijdens de overschakeling naar het winteruur 9 uur moeten werken en tijdens de overschakeling naar het zomeruur 7 uur moeten werken. Je kan als werkgever het loon behouden en de betaling van het zomeruur kan beschouwd worden als een vervroegde betaling voor het 9de uur van het winteruur.

Optie 2: Als het niet mogelijk is om je ploegen op deze manier te organiseren dan moet je de werknemers die werken tijdens de overschakeling naar het zomeruur het normale loon voor 8 uur uitbetalen, ook al werken ze maar 7 uur.

De werknemers die werken tijdens de overschakeling naar het winteruur moet je een loon uitbetalen voor 9 uur.

Helder geregeld in deze CAO dus. Maar heb jij nog een specifieke vraag? Stel ze gerust via [email protected] , we helpen je graag verder!