Zomertijd

In de nacht van zaterdag 27 maart 2021 op zondag 28 maart 2021 begint opnieuw de zomertijd.  De klok wordt één uur vooruit gezet. Concreet: 2 uur wordt 3 uur. Dit heeft voornamelijk invloed op de werknemers die in die bewuste nacht in ploegen werken. Zij zullen namelijk één uur minder moeten werken.

Welk loon moet je hen nu betalen?

Er is een CAO van de Nationale Arbeidsraad die bepaalt op welk loon de werknemers die in die nacht werken recht hebben. Je hebt 2 opties:

  • Optie één: Je kan de ploegen zodanig organiseren dat ze tijdens de overschakeling naar het winteruur 9 uur moeten werken en tijdens de overschakeling naar het zomeruur 7 uur moeten werken. Je kan als werkgever het loon behouden en de betaling van het zomeruur kan beschouwd worden als een vervroegde betaling voor het 9de uur van het winteruur.
  • Optie twee: Als het niet mogelijk is om je ploegen op deze manier te organiseren dan moet je de werknemers die werken tijdens de overschakeling naar het zomeruur het normale loon voor 8 uur uitbetalen, ook al werken ze maar 7 uur. De werknemers die werken tijdens de overschakeling naar het winteruur moet je een loon uitbetalen voor 9 uur.

 

Meer info hierover? Aarzel niet om onze hr experten te contacteren via [email protected].