Meer Belgische bedrijven besteden HR uit

Uit een Europees onderzoek van SDWorx blijkt dat in het licht van de Covid-19 -crisis 35% van de Belgische bedrijven HR verder wil gaan uitbesteden. België staat samen met Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk het meest positief ten opzichte van outsourcing.

Aangezien de complexiteit stijgt in de verschillende HR domeinen overwegen bedrijven om zowel software ondersteuning, gespecialiseerd advies als loonverwerking meer te gaan uitbesteden. De top vijf van HR domeinen, die Belgische bedrijven graag willen uitbesteden zijn:

  1. HR process automatisering
  2. Sociaal juridische regelgeving
  3. Payoll
  4. Digitale transformatie
  5. Verloning / advies

 

Slechts 22% (1 op de 5 bedrijven) beslist om net meer zelf te willen gaan doen op vlak van HR. Dit is het laagste percentage van Europa. België behoort dus tot 1 van de koplopers die het meest positief staan tov outsourcing van HR taken.

Harde cijfers…

Het al dan niet uitbesteden van HR-taken varieert sterk per land. In België (35%), Duitsland (40%), Zwitserland (37%) en Oostenrijk (36%) willen bijna vier op de tien bedrijven hun HR-activiteiten uitbesteden. Anderzijds willen slechts twee op de tien ondernemingen hun HR-taken uitbesteden in landen als Polen (17%), Ierland (23%), Italië (19%) en Spanje (16%).

Ook naar taken zijn we een verschil. Belgische organisaties zijn in hun samenwerking met partners vooral geïnteresseerd in advies en payroll ondersteuning. Opleiding & welzijn van werknemers zijn dan weer taken die de meeste Europese bedrijven het minst willen uitbesteden.

De bedrijven willen zelf meer tijd vrij krijgen om de menselijke HR-component te versterken. Met andere woorden, de softe HR wil men zelf intern blijven beheren. De hardere hr en het gespecialiseerd advies wil men meer en meer gaan uitbesteden aan specialisten.

Corona & digitalisering

Corona & het hierbij horende verplichte telewerk in België zijn de belangrijkste drijfveren voor verdere digitalisering en outsourcing van gespecialiseerd hr advies.

En laat dat nu net de core-business en de talenten van het team van Talent4People zijn.

Aan de slag!

Ben je dus op zoek naar gespecialiseerd hr-advies, op maat van je bedrijf, in begrijpbare taal en in een flexibele formule? Contacteer ons dan gerust vrijblijvend en we maken tijd voor een gratis intake gesprek met jou! Dat kan perfect via Teams, Skype, Zoom, …