De fiscaal en sociaal interessante coronapremie

Je leest het goed! Het gaat hier over de coronapremie én niet over de consumptiecheque (die we nog kennen van 2020). De elektronische coronapremie is nieuw én kan vanaf 1 augustus 2021 toegekend worden tot en met 31 december 2021.

Het betreft een mooi extralegaal voordeel van maximaal 500 euro in de vorm van een elektronische consumptiecheque die enkel in België kan worden besteed. Via deze coronapremie kunnen de Belgische werkgevers hun werknemers belonen met een extraatje. Tegelijkertijd wordt de horeca, cultuur, sport gesteund.

Loonmarge

De cheques valt effectief buiten de loonmarge van 0.4 procent en is zowel fiscaal als sociaal zeer interessant. Het bedrag dat je als werkgever uitgeeft is immers vrij van lasten. Er dient wel een bijzondere (verminderde) werkgeversbijdrage van 16.5 procent betaald te worden door de werkgever. Maar los van deze 16.5 procent zijn er geen fiscale of sociale lasten.

Beloning of zomaar

De toekenning is in se bedoeld om goede resultaten, inspanningen te belonen maar het KB dat aan de basis ligt zegt hier verder niet veel over qua voorwaarden. De werkgevers kunnen met andere woorden vrij beslissen of ze deze cheque al dan niet aan hun werknemers uitgeven.

Daarnaast mogen ze zelf de waarde van de cheques bepalen waarbij het maximumplafond van 500 euro wél gerespecteerd moet worden.

Nice to know: Deze coronapremie wordt vrijgesteld van de inkomstenbelasting waardoor ze geen belastbaar inkomen vormen bij de werknemer.

De werkgever moet echter bovenop het bedrag van de cheques dat de werknemer ontvangt, een verminderde werkgeversbijdrage betalen ten belope van 16,5 procent. Bovendien is deze bijkomende koopkracht van maximaal 500 euro, 100 procent fiscaal aftrekbaar. Met andere woorden, de consumptiecheque is een bonusvoordeel dat vrijgesteld is van sociale en fiscale lasten. Als werkgever kan je de uitgifte van deze cheque aftrekken van de belastingen als beroepskost.

CAO of individuele overeenkomst

Als de werkgever ervoor kiest om deze premie toe te kennen aan haar werknemers, moet dit wel opgenomen worden in een collectieve arbeidsovereenkomst of in een individuele overeenkomst.

Bestellen maar…

De werkgever kan heel eenvoudig de bestelling plaatsen voor deze elektronische consumptiecheques. Er is weinig administratie gebonden aan deze ‘beloning’.

Voor meer info inzake bestelling kan je steeds terecht bij je loonsecretariaat of je afgifteleverancier.

Geldigheid

Het toepassingsgebied van deze coronapremie is enorm uitgebreid, vergeleken met de coronapremie uitgebracht in 2020. Zo kan je deze premie gebruiken in tal van zaken, centra, salons, … (deze lijst is exemplatief).

 

Het toekennen van deze nieuwe coronapremie kan dus binnenkort al: vanaf 1 augustus 2021 tot 31 december 2021. De premie zelf zal dan geldig zijn tot 31 december 2022.

 

Heb je vragen hierover? Aarzel niet om contact op te nemen met onze hr experten via [email protected]!