Flexibel verlonen: de uitvinding van het cafetariaplan

Ben jij ook op zoek naar alternatieve manieren om je werknemers op een meer persoonlijke manier te belonen? Is de ene werknemer gelukkiger met één of meerdere vakantiedagen? Wil de andere werknemer toch liever wat meer loon? Wil nog een andere werknemer een auto omdat zijn wagen aan vervanging toe is? Herkenbaar? Flexibel verlonen wordt steeds populairder.

Zowel werkgevers als werknemers zien de voordelen in van een flexibel loonpakket. Werknemers zijn vaak extra gemotiveerd als ze (beperkte) inspraak krijgen in de samenstelling van hun loonpakket. Werkgevers daarentegen hebben een extra troef in de hand als ze met sollicitanten onderhandelen. Want wie wil er nu niet graag een loonpakket wat min of meer is afgestemd op zijn/haar behoeften?

De uitvinding van het cafetariaplan

Iedereen heeft waarschijnlijk als eens van een “cafetariaplan” gehoord. Maar wat is dit nu juist? Heel simpel uitgedrukt: je krijgt als werknemer als het ware een ‘menukaart’ voorgeschoteld van een aantal door de werkgever zorgvuldig uitgekozen loonelementen.  Als werknemer kan je dan een persoonlijke keuze maken in  functie van je noden en behoeften. Je bouwt als het ware je verloning deels zelf op.

Als werkgever heb je tientallen opties om zo’n menukaart samen te stellen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een cafetariaplan op te stellen per functiecategorie in je paritair comité. Je kan er echter ook voor kiezen om een cafetariaplan uit te werken voor de ene high potential die je echt aan je wil binden.

Daarnaast heb je ook een hele resem aan fiscale gerechten om op je menukaart te plaatsen. Heb je een jongere werknemer? Je zou hem/haar eventueel gelukkig kunnen maken met extra vakantiedagen. Heb je een aantal oudere werknemers in dienst? Het kan goed zijn dat deze werknemers graag wat extra pensioen willen opbouwen. Elke werknemer verschilt in behoeften, waardoor een cafetariaplan juist zo handig kan zijn.

Mogelijkheden te over dus. Let wel: zorg dat je niet in strijd bent met de wet op de discriminatie! Je kan de flexibiliteit nl niet tot in het oneindige doortrekken.

Juridische grenzen

Er bestaat eigenlijk nog maar weinig rechtskader voor het cafetariaplan. De verschillende wets- en reglementsbronnen die van toepassing zijn moeten dus geval per geval worden geanalyseerd om de haalbaarheid van het plan te toetsen. Het is alvast belangrijk om te weten dat  een bijkomend budget enkel mogelijk is als de loonnorm wordt gerespecteerd en je de sectorregels hanteert.

Zo kan je bijvoorbeeld nooit een basisloon lager dan een baremaloon gaan voorstellen in je menukaart.

Hoe begin je eraan?

  1. Allereerst breng je heel goed de mogelijkheden van het bedrijf qua budget in kaart.
  2. Je bepaalt aan welke werknemers je een cafetariaplan wil aanbieden. (per functie, per functiecategorie, etc.)
  3. Je bepaalt welke loonelementen je graag wil opnemen in het cafetariaplan. Ons advies is om in eerste instantie te starten met een “light” cafetariaplan met een 2 à 3 -tal keuzemogelijkheden. Op die manier kan je even aftasten hoe je werknemers reageren, bijsturen waar nodig en blijft ook de administratie haalbaar. Bij succes kan je later je menukaart altijd stap voor stap verder uitbreiden.
  4. Na het invoeren van het cafetariaplan laat je elke individuele werknemer bepalen wat hij/zij wil van de menukaart en je voert deze wijzigingen door in de lonen. Uiteraard mag je ook niet vergeten om deze wijzigingen correct vast te leggen op een bijlage op de arbeidsovereenkomst.

Lijkt jou dit een zeer interessante verloningsvorm, maar weet je niet goed hoe je hieraan moet beginnen? Contacteer ons gerust voor meer informatie en wij helpen je graag verder!

Tags: