De coronapremie in enkele zinnen (onder voorbehoud)

Belgische werkgevers kunnen – na goedkeuring van deze maatregel – hun werknemers belonen met een coronapremie. Deze zal zeker niet verplicht zijn maar kan als mooie bonus geschonken worden aan de medewerkers. Je kan de coronapremie vergelijken met een soort geschenkcheque met een maximumwaarde van 500 euro netto.

Bedrag

De werkgevers kunnen vrij beslissen of ze deze cheque aan hun werknemers geven of niet. Daarnaast mogen ze ook zelf de waarde van de cheques bepalen maar ze dienen het maximumplafond van 500 euro (netto) wel steeds te respecteren. De cheque is als aanmoediging bedoeld om enerzijds de economie vooruit te helpen op korte termijn en anderzijds je personeel te belonen.

Voor de medewerker zal bruto gelijk zijn aan netto. De werkgever moet echter bovenop het bedrag van de cheques dat de werknemer ontvangt sociale bijdragen betalen ten belope van 16,5 procent.

Timing

De cheque – als die wordt goedgekeurd – zal uitbesteed moeten worden vóór 31 december 2021 en is enkel geldig in België. In tegenstelling tot de consumptiecheque van vorig jaar kan de coronapremie besteed worden aan een ruimer aantal sectoren en zaken. De lijst van waar men (welke sectoren en zaken) de coronapremie mag uitgeven, moet nog worden vastgelegd.

Let op!

Het voorstel van de federale regering moet eerst nog goedgekeurd worden door de sociale partners.

Heb je vragen hierover? Aarzel niet om contact op te nemen met onze hr experten!