Werkbaarheidscheques

De reeds populaire werkbaarheidscheques zullen ook nog dit jaar (2022) aangevraagd kunnen worden. Dat heeft de Vlaamse regering immers beslist, naast de verlenging voor de verhoging van de subsidie KMO-Portefeuille.

Sterker nog… het toepassingsgebied van de werkbaarheidscheque zal tijdelijk worden uitgebreid.

Meer concreet zullen nu ook werkbaarheidscheques ingezet kunnen worden voor het uitwerken van bijvoorbeeld een telewerkbeleid. Dat draagt immers ook bij tot werkbaar werk en/of verhoogt de werkbaarheid binnen een organisatie aanzienlijk.

Wat zijn dit nu: werkbaarheidscheques?

Als ondernemer kan je financiële steun krijgen om de knelpunten rond werkbaar werk in jouw onderneming in kaart te brengen. Op die manier kan je de arbeidsomstandigheden duurzaam verbeteren en zo effectief bouwen aan een meer werkbaar werk!

Win-win!

Wanneer je inzet op werkbaar werk gaan de werknemers effectief meer gedreven zijn en blijven ze langer aan de slag. Ondernemingen kunnen dankzij deze mooie subsidie investeren in werkbaar werk én zo rekenen op meer gemotiveerde en productieve werknemers. Een mooie win-win situatie.

Waarvoor kan je ze gebruiken?

De werkbaarheidscheques hebben een zeer specifiek toepassingsgebied en belangrijke voorwaarden.

Je kan ze hanteren voor de volgende zaken:

  • Een meting of scan om de werkbaarheid van jouw bedrijf in kaart te brengen
  • Begeleiding bij de uitvoering van die meting of scan
  • Begeleiding bij de rapportering inzake werkbaarheid
  • Begeleiding bij het opstellen van een plan rond werkbaar werk of het monitoren van wijzigingen op dat vlak
  • Verbeterprojecten inzake werkbaar werk
  • Uitwerken van een beleid rond telewerken

Bijna elke onderneming komt in aanmerking. Zowel eenmanszaken, kmo’s als grote ondernemingen kunnen hier aanspraak op maken en dit in de profit én non-profit sector.

Let op: je onderneming moet wel ten minste 1 werknemer te werk stellen!

Hoeveel bedraagt de steun?

Per onderneming is er een maximale subsidie voorzien van 10.000 euro over een periode van 1 jaar of tot de middelen uitgeput zijn. Het steunpercentage is wel maximaal 60% waardoor je dus sowieso 40% zelf dient te financieren.

Aanvragen?

Tot 31 december 2022 kunnen de aanvragen voor dit jaar ingediend worden. Dit kan enkel online en is vrij laagdrempelig. Je hebt wel een offerte nodig van een erkende dienstverlener om je aanvraag in te kunnen dienen. Wij zijn bijvoorbeeld erkend dienstverlener dankzij ons WSE-label. Dat wil concreet zeggen dat je voor onze begeleiding inzake werkbaar werk een aanvraag kunt indienen voor de werkbaarheidscheques.

De volledige procedure kan je terugvinden op de site van Vlaanderen via volgende link: Werkbaarheidscheques en verhoging kmo-portefeuille aanvragen en ontvangen | Vlaanderen.be

 

Vragen hierover? Bel ons of mail ons via [email protected]. We helpen je graag verder.