Het zomerplan inzake telewerk

Het overlegcomité heeft voor de komende maanden een zomerplan telewerk opgesteld. In dit plan wordt elke maand gekeken of de voorwaarden behaald zijn om te versoepelen. Met andere woorden als de Corona-cijfers beter en beter worden, dan kunnen er enkele versoepelingen doorgevoerd worden. Het versoepelen van het telewerk zal in 2 fases gaan verlopen.

Fase 1

Vanaf 9 juni zullen de eerste versoepelingen ingevoerd worden als er veertien dagen voor 9 juni, 80% van de risicopatiënten in België hun eerste vaccin hebben gehad. Verder is het ook belangrijk dat er  minder dan 500 bedden op intensieve zorg zijn ingenomen.

Als deze voorwaarden voldaan zijn, kan er op 9 juni op het vlak van telewerk versoepeld worden.  Een werknemer mag dan maximaal 1 dag per week terug op kantoor komen werken. Het is geen verplichting maar gebeurt in samenspraak tussen de werkgever en werknemer. Let op, er mogen nooit meer dan 20% van de werknemers aanwezig zijn of max. 5% als er minder dan 10 werknemers tewerkgesteld zijn. Verder is het uiteraard van belang om alle hygiënemaatregelen & afstandsregels te blijven volgen. Ook wordt er aangeraden om de werknemers regelmatig te testen.

Fase  2

Vanaf 1 juli is de 2de fase van versoepelingen mogelijk als 60% van de 18-plussers hun eerste vaccin hebben gehad. Tevens moet er ook een dalende hospitalisatie zijn en mogen er nog steeds minder dan 500 bedden op de intensieve zorg zijn ingenomen.

Indien deze voorwaarden behaald worden, zal telewerk niet meer verplicht zijn vanaf 1 juli en mogen alle werknemers terug fulltime naar kantoor. Telewerk wordt dan nog wel sterk aanbevolen, alsook het regelmatig testen van de werknemers en respecteren van alle hygiëne- en veiligheidsmaatregelen.

What’s next?

Het doel is om vanaf 1 september terug te kunnen keren naar een normale werksituatie zoals voor het Coronavirus, maar dit zal afhankelijk zijn van de vaccinatiegraad in België.

Heb je vragen hierover? Aarzel niet om contact op te nemen met onze hr experten!