Rekruteren in tijden van Corona

Stilaan komt de lockdown tot een einde en starten heel wat sectoren en bedrijven terug op. Terwijl aanwervingen in de voorbije maanden even on hold werden gezet, zal er nu weer volop nood zijn aan nieuwe werkkrachten. In dit blogartikel geven we je enkele tips mee om opnieuw vlot te rekruteren in tijden van Corona!

Hoewel er nu natuurlijk heel wat aandacht is voor de heropstart van je bedrijf, mag je aanwervingen niet uit het oog verliezen. Over enkele maanden zal je bedrijf terug op volle toeren draaien. Het zou dan ook optimaal zijn om meteen te starten met frisse werkkrachten. Vergeet daarnaast niet dat er binnenkort heel wat young graduates het werkveld betreden. Er zijn dan ook heel wat enthousiaste kandidaten beschikbaar, waardoor vacatures vrij snel ingevuld geraken. Het is nu dan ook hét ideale moment om aanwervingen te plannen!

Veranderende voorkeuren

Hou ook rekening met de voorkeuren van kandidaten. Waar die voor de crisis lagen op bijvoorbeeld looneisen, lijken deze nu te verschuiven naar stabiliteit. Werknemers zijn vooral op zoek naar een stabiel bedrijf dat goed groeit en belang hecht aan de cultuur op de werkvloer. Probeer dan ook maximaal in te zetten op een goede werksfeer en een mooie work-life balance. Hierdoor zal je automatisch meer geïnteresseerde werknemers aantrekken!

Zet maximaal in op videogesprekken

Thuiswerken blijft voorlopig de regel, en voor aanwervingen zal dit niet anders zijn. Gelukkig kan je face-to-face gesprekken heel eenvoudig vervangen door online videogesprekken en testen. Zo vermijd je onnodige risico’s, terwijl je een kandidaat toch nog uitgebreid kan leren kennen. Heel wat kandidaten voelen zich bovendien meer op hun gemak in hun vertrouwde omgeving, waardoor het gesprek natuurlijker verloopt. Probeer je gekozen videosysteem zeker even uit op voorhand, zodat je tijdens het gesprek niet voor verrassingen komt te staan. Toch liever een “echt” gesprek? Overweeg om de finale kandidaten uit te nodigen op je bedrijf, met respect voor de nodige social distancing.

Een warm welkom in tijden van Corona

Nieuwe werkkracht aangenomen? Heet ze dan ook hartelijk welkom in deze tijden! Bezorg nieuwe thuiswerkers een leuk kaartje of welkomstpakketje via de post, en ze zullen er meteen willen invliegen. Zorg ervoor dat nieuwe werknemers zich ook on site veilig voelen, door meteen te wijzen op de veiligheidsvoorschriften inzake (hand)hygiëne. Zo neem je snel alle mogelijke twijfels weg, en kan je aangeven dat je maximaal inzet op de gezondheid van je werknemers.

Nog vragen over het rekruteren in tijden van Corona? Wij beantwoorden ze graag voor jou!