Werkgeluk: Een modetrend of blijver?

Werkgeluk: een modetrend of blijver?

Vroeger werd er geen aandacht aan besteed, vandaag is het een hot topic… Werkgeluk. Wat is het en waarom is dit zo belangrijk? En is het werkgeluk een modetrend of een blijver? Ontdek hierover meer in deze blog!

Werken zorgt niet enkel voor bestaanszekerheid en een inkomen, maar is tevens een manier om jezelf te ontwikkelen en te ontplooien. Corona en het bijhorende thuiswerk heeft alleszins een positieve rol gespeeld in de versnelling naar een andere mindset zowel bij werkgevers als werknemers.

Werkgeluk: modetrend of blijver?

Maar wat is werkgeluk nu eigenlijk? Meer werkgeluk is het vergroten van vaardigheden, werkplezier en draagkracht. Werk maken van werkgeluk kan het verschil maken tussen positieve en negatieve gevoelens. Positieve gevoelens stimuleren het nemen van initiatief en uitproberen van nieuwe werkwijzen. Medewerkers met positieve gevoelens zijn vaak productiever, creatiever, innovatiever en dragen zo bij tot meer winst en betere prestaties voor een bedrijf. Met andere woorden: ‘Zij worden je ware ambassadeurs’. Werknemers met negatieve gevoelens over hun werk zijn vaker ziek, meer betrokken bij arbeidsongevallen, dragen minder bij tot een aangename werkplek en zijn minder wendbaar.

Er bestaat echter – helaas – geen enkel stappenplan of gebruiksaanwijzing die je kan toepassen om het werkgeluk van je werknemers te vergroten.  Het werkgeluk is namelijk afhankelijk van meerdere factoren. Zo kan jij, als werkgever, zeker je steentje bijdragen en faciliteren tot het werkgeluk van je medewerkers, maar ook de werknemers zelf zijn (mede)verantwoordelijk voor hun eigen werkgeluk. Bovendien spelen ook externe factoren zoals collega’s, thuissituaties etc een even belangrijke rol.

Werkgeluk is voor iedereen anders

Er bestaat ook geen eenduidige definitie van werkgeluk. Werkgeluk is namelijk voor ieder bedrijf anders en is afhankelijk van de behoefte(n) van je medewerker(s). Wil je bijgevolg als werkgever aan de slag gaan om het werkgeluk te vergroten? Breng dan best eerst heel duidelijk in kaart wat jij wil bereiken en waar je werknemers nood aan hebben!… En betrek hen hierbij! Met deze tip kan je alvast aan de slag: Spreek vaker je waardering uit naar je werknemers, hierdoor ontstaat er een goede sfeer, werknemers krijgen meer plezier in hun werk en kunnen/durven zichzelf te zijn en het wederzijds vertrouwen krijgt een boost. Want dit komt niet enkel je werknemers, maar ook je bedrijf ten goede!

Zoals je ziet: werkgeluk is geen modetrend, maar een echte blijver. Wil je graag meer weten over alle aspecten van werkgeluk? Op 2 februari 2021 geven we in samenwerking met PXL hierover een infosessie. Meer info hierover terugvinden of je reeds inschrijven kan je via https://www.talent4people.be/hr-academy/. Tot dan!

Tags: