Deadline: terugbetalingsaanvraag VOV - educatief verlof

Hebben jouw werknemers tijdens het schooljaar 2022-2023 VOV-dagen (Vlaams gewest) of educatieve verlofdagen (Waals & Brussels gewest) opgenomen? Vergeet dan zeker niet om een terugbetaling aan te vragen voor de loonkost voor de dagen dat je werknemer afwezig was met behoud van loon.

Elke gewest kent zijn eigen deadlines voor de terugbetalingsaanvraag, dus wees alert! Dien je de aanvraag te laat in? Dan worden de aanvragen geweigerd!

Een opfrissing van de regels…

Het Vlaams opleidingsverlof of educatief verlof, laat een werknemer toe van het werk afwezig te zijn met behoud van loon om een erkende opleiding te volgen, indien er een aantal voorwaarden zijn voldaan. Onder andere moeten onderstaande voorwaarden nageleefd worden:

  • Verplichte aanwezigheid tijdens de opleiding (max 10% onwettige afwezigheid). De werknemer krijgt enkel de VOV-uren toegekend voor de lesuren dat hij / zij effectief aanwezig was;
  • Verplichte deelname aan de eerste eindbeoordeling.

Aangezien de werkgever het normale loon voort betaald tijdens de afwezigheid van de werknemer, kan de werkgever een terugbetalingsaanvraag indienen.

Bij VOV is er geen specifieke deadline voorzien, er worden bepaalde termijnen gehanteerd voor de terugbetalingsaanvraag rekening houdend met de startdatum van de opleiding. Zo zal je als werkgever een aanvraag tot terugbetaling kunnen indienen binnen een termijn van 3 maanden voor en ten laatste 3 maanden na de start van de opleiding (zoals vermeld op het inschrijvingsattest). Je kan deze aanvraag indienen in het WSE-loket. Het departement Werk en Sociale economie behandelt dan verder je dossier. Je kan op elk moment de status van het dossier raadplegen.

Volgde je werknemer daarentegen educatief verlof? Dan is de deadline vastgelegd op 31 december 2023.

Heb jij graag meer info over het Vlaams opleidingsverlof / educatief verlof? Laat het ons gerust weten via [email protected] !