Alles over het Vlaams Beschermingsmechanisme

Alles over het Vlaams Beschermingsmechanisme

De corona-crisis heeft ervoor gezorgd dat veel bedrijven in een moeilijke financiële situatie zijn terechtgekomen. Is je omzet met minstens 60% gedaald? Lees dan in deze blog alles over het Vlaams Beschermingsmechanisme!

Alles over het Vlaams Beschermingsmechanisme: voor wie?

Deze subsidie is in het leven geroepen om de bedrijven tegemoet te komen waarvan de omzet in augustus en september 2020 met minstens 60% is gedaald door de opgelegde beperkingen op vlak van exploitatie. Zelfstandigen in bijberoep kunnen ook in aanmerking komen.

De premie bedraagt 7,5% van de omzet tijdens de referentieperiode, namelijk 2019. Dit bedrag blijft beperkt tot maximaal 15 000 euro waarvan het voorschot ten belope van 2 000 euro alvast kan aangevraagd worden wanneer je als Vlaams bedrijf vanaf 29 juli 2020 je deuren moest sluiten.

Zelfstandigen in bijberoep die in 2019 een beroepsinkomen hebben tussen 6 996,89 euro en 13 993,78 euro én daarnaast geen job als loontrekkende hebben die 80% bedraagt (t.o.v. een voltijdse) zullen maar aanspraak kunnen maken op de helft van voornoemde premie.

Hoe vraag je deze subsidie aan?

De aanvraag voor deze premie zal mogelijk zijn vanaf de maand oktober. Nog even afwachten dus…

De premie vraag je online aan, net zoals het voorschot dat je alvast kan aanvragen via het webformulier. Elke organisatie kan één aanvraag indienen en wanneer zou blijken dat het voorschot en/of de premie onterecht werd toegekend, zal deze teruggevorderd worden.
Bij indiening van je steunaanvraag, dien je een verklaring op eer toe te voegen. De bewijsstukken die dit staven moet je 5 jaar bewaren!

Hoe wordt deze subsidie uitbetaald?

De uitbetaling volgt automatisch na de goedkeuring van VLAIO per e-mail en gebeurt enkel op de Belgische rekeningnummer van de begunstigde. Hou dus zeker je mail in de gaten!

Heb je nog specifieke vragen over het Vlaams Beschermingsmechanisme? Neem gerust contact op met onze hr-experts via [email protected]!