Netto- onkostenvergoeding in stijgende lijn

Vanaf 01/01/2019 zijn een aantal netto bedragen verhoogd, die je aan je werknemers mag geven voor bepaalde onkostenposten.

Hieronder geven we jou een praktisch overzicht van de maximale nettobedragen én de voorwaarden waaraan je moet voldoen als werkgever, om ze te mogen gebruiken

Alle netto – onkostenvergoedingen op een rijtje

Woon-werk
verplaatsingen en beroeps-verplaatsingen

Auto: 0,3573 €/km
– Dit kan je gebruiken als je werknemer verplaatsingen voor het werk maakt, met zijn eigen auto.
Opgelet: het gaat dan om extra verplaatsingen, buiten het standaard woon-werkverkeer van en naar de organisatie.
– Het forfait omvat alle kosten: onderhoud, verzekering, brandstof, etc.

Fiets: 0,24 €/km
– Dit kan je gebruiken als je werknemer zich met zijn eigen fiets naar het werk verplaatst.
– Het kan zijn dat er in jouw sector een lagere fietsvergoeding afgesproken is als 0,24 cent per kilometer, maar het staat je vrij om dit bedrag te verhogen tot maximaal 0,24 euro per kilometer.

Baankosten voor niet-sedentaire werknemers

Afwezigheid van faciliteiten: 10,00 €/dag
– Als je werknemer een verplaatsing moet maken van minimaal 4 uur, dan mag je hem/haar  dit bedrag geven omdat hij/ zij geen gebruik kan maken van jouw bedrijfseigen faciliteiten (zoals bijvoorbeeld het toilet).

Maaltijd: 7,00 €/dag
– Deze vergoeding wordt enkel aanvaard, als je werknemer een maaltijd buiten de organisatie moet eten, omdat hij/zij geen andere keuze heeft.

Verblijfkosten in België

35,00 €/nacht
– Dit bedrag mag je geven als je werknemer een opdracht moet volbrengen die zo ver van het bedrijf ligt dat hij niet terug naar huis kan keren voor de nacht.
– Dit bedrag dekt de kosten van een avondmaal, logies en ontbijt.

Telewerk

Gebruik eigen PC: 20,00 €/maand
– Deze vergoeding mag je geven als je je werknemer laat werken met zijn eigen computer tijdens de werkuren.

Gebruik eigen internetaansluiting: 20,00 €/maand
– Deze vergoeding dekt de kosten van de werknemer als hij/zij zijn eigen internetaansluiting moet gebruiken voor het werk.

Bureaukosten

Je werknemer doet een deel van zijn/haar werk thuis: 126,94 €/maand
– Deze vergoeding dekt de kosten die je werknemer heeft voor verwarming, elektriciteit, klein bureaugereedschap, etc.
Opgelet: Je mag dit enkel toekennen als je kan bewijzen dat je werknemer regelmatig een deel van zijn/haar arbeidstijd thuis werkt.

Arbeidsgereedschap

1,25 €/dag
– Dit bedrag mag je geven, als je werknemer zijn/haar eigen arbeidsgereedschap moet gebruiken.

Werkkledij

Aankoop van werkkledij: 1,74 €/dag
– Dit bedrag mag je geven als je werknemer zijn eigen werkkledij moet kopen.
Opgelet: Dit moet echt gaan over specifieke werkkledij zoals bijvoorbeeld een overal, veiligheidsschoenen of een uniform.

Onderhoud van werkkledij: 1,74 €/dag
– Wanneer je werknemer zelf zijn werkkledij moet wassen, vanwege de vuile werkomstandigheden, dan kan je hem/haar deze vergoeding geven.

Onderhoud en slijtage van eigen kledij: 0,84 €/dag
– Wanneer je werknemer zijn eigen kledij moet onderhouden, vanwege vuile werkomstandigheden, dan kan je hem/haar deze vergoeding geven.

Autokosten

Garage: 50,00 €/maand
– Dit bedrag mag je geven wanneer jij als werkgever eist dat jouw werknemer zijn voertuig (en de inhoud ervan) op een veilige manier stalt. Het maakt hierbij niet uit of je werknemer eigenaar is van de garage, waar het voertuig gezet wordt.

Parking: 15,00 €/maand
– Dit bedrag mag je geven als je werknemer regelmatig kleine parkeerbedragen moet betalen.

Carwash: 15,00 €/maand
– Dit bedrag mag je geven als je werknemer in het kader van zijn/haar functie, een goed onderhouden wagen moet kunnen aantonen.

Mocht je twijfelen of jij bepaalde netto onkosten kan geven aan jouw werknemer, neem dan contact met ons op! ? We helpen je graag!

Belangrijk om te weten

Op dit moment kijkt de sociale inspectie met argusogen naar alle lonen waarin een netto-onkostenvergoeding zit. Daarom is het zeer belangrijk om een duidelijke bijlage op het contract van jouw werknemer te maken, indien hij/zij een onkostenvergoeding krijgt.

Op die manier kan je ten allen tijde verantwoorden waarom jouw werknemer dat bedrag krijgt én vermijdt je een eventuele verwerping door de inspectie.

Heb je het gevoel dat je bij dit thema wel wat hulp kan gebruiken? Geen paniek, geef ons een seintje en we bekijken de zaak graag samen met jou. ?