Fietsvergoeding combineerbaar met bedrijfswagen?

Werknemers die zich met de fiets naar het werk verplaatsen hebben doorgaans recht op een sociaal en fiscaal-vriendelijke fietsvergoeding (vrij van RSZ & BV). Valt deze fietsvergoeding echter ook te combineren wanneer de werknemer beschikt over een bedrijfswagen?

Het is mogelijk om beide voordelen te combineren, maar meestal geldt er geen sectorale verplichting om de beiden toe te kennen. De werkgevers kennen de fietsvergoeding dus meestal vrijwillig toe gezien deze zo voordelig is.

Voor het eerst wordt er een plafond ingevoerd, dit maakt dat de fietsvergoeding sociaal en fiscaal-voordelig is tot max. € 3.500,00 op jaarbasis per werknemer en per werkgever (2024 – let op, dit plafond is nog onder voorbehoud). Zit je over dit bedrag? Dan zal zowel de fiscus als de RSZ het extra deel aanzien als loon waarop je RSZ-bijdragen en belastingen op verschuldigd bent. De wagen daarentegen is fiscaal vrijgesteld tot € 490 (2024) op jaarbasis, dit komt neer op een maandelijkse BV-vrijstelling van € 40,80.

Let wel op want indien de werknemer de bedrijfswagen niet meer gebruikt en dus altijd met de fiets naar het werk komt, vervalt de vrijstelling van € 490 voor de wagen!

Tip: Ken je een fietsvergoeding toe? Neem dit dan zeker op in een verklaring op eer zodat je dit steeds kan aantonen bij een eventuele inspectie!

Heb jij nog een vraag? Aarzel dan niet om ons te contacteren via [email protected]!