Even checken welk vlees je in de kuip hebt met de praktijkproef!

Je mag geen proefperiode meer voorzien in het contract, maar dat wilt niet zeggen dat er geen enkele andere manier bestaat om na te gaan wat voor vlees je in de kuip hebt. Je kan je sollicitanten namelijk wél een praktijkproef laten afleggen. Meer weten? Lees dan snel verder voor meer uitleg en een handige template!

Wat is het?

De praktijkproef kan je zien als een soort generale repetitie: is je nieuwe werknemer er klaar voor? Past hij binnen het bedrijf en beschikt hij werkelijk over de nodige vaardigheden? Het is als het ware een finale test én het is gratis. Je mag hiervoor geen loon of eender welke kleine vergoeding voor voorzien, hooguit de verplaatsingsonkosten mogen vergoed worden.

Bij wie kan ik dit toepassen?

Je kan niet zomaar al je sollicitanten aan een praktijkproef onderwerpen. Je moet eigenlijk al voor 90% overtuigd zijn van zijn/haar capaciteiten en hem/haar serieus als kandidaat overwegen. Als de praktijkproef tot een goed einde wordt gebracht moet het contract onbepaalde duur bij wijze van spreken al klaar liggen Let op: je ondertekent het contract onbepaalde duur pas nadat de praktijkproef afgerond is!

Hoe ga ik tewerk?

Voor je de proef begint, laat je de sollicitant een document tekenen waarin staat dat het effectief over een praktische proef gaat zodat je dit bij een eventuele controle kunt aantonen. Doe je dit niet, dan is er sprake van “zwart werk” en kunnen er strafrechtelijke sancties volgen.

Zijn er voorwaarden verbonden aan de praktijkproef?

De proef zelf mag maximum 3 uur duren, tenzij het over een specifieke situatie gaat (bv. in een showroom waar je niet kan inschatten wanneer de klanten precies binnen komen en je dus bijvoorbeeld max 1 dag neemt). Let wel, bij een  controle zal je dan wel de inspecteur hiervan moeten overtuigen dat 3 u echt niet voldoende was.

Het gaat over een proef, dus je moet de kandidaat begeleiden en zeker nergens alleen laten staan. Hij/zij moet de kans krijgen om bij te leren, feedback te krijgen, bijgestuurd te worden. Je kan iemand met een praktijkproef dus zeker niet ergens zelfstandig laten werken.

Interesse?

Ben je van plan om iemand een arbeidscontract te geven, maar wil je hem eerst enkele uren op proef laten draaien? Dit is zeker geen slecht idee! Om jou op weg te helpen, hebben we een template voor je opgemaakt (klik hier) zodat je hier snel mee aan de slag kan gaan.

Heb je toch nog vragen, neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!