Hopelijk heeft de staking je niet te veel op kosten gejaagd

1. Hopelijk heeft de staking je niet te veel op kosten gejaagd

Bij een staking zijn verschillende scenario’s mogelijk: je werknemer gaat vrijwillig staken, je werknemer wil werken maar wordt geblokkeerd door andere stakende werknemers, je werknemer raakt simpelweg niet op het werk, etc. Elke situatie heeft zijn eigen regelgeving en als werkgever is het handig om te weten welke mogelijkheden je juist hebt. Wij zetten concreet voor jou op een rij wat de gevolgen zijn van elke situatie en wat de situatie jou als werkgever juist kost.

1.1. Je werknemer gaat staken

Je bent als werkgever niet verplicht om een werknemer te betalen als die gaat staken. Als de vakbond de staking heeft erkend, krijgen werknemers die lid zijn van de vakbond wel een vergoeding van die vakbond. Werknemers die niet zijn aangesloten bij een vakbond hebben logischerwijze geen recht op een vergoeding.

1.2. Je werknemer wil werken maar wordt gehinderd door andere stakende werknemers

Je moet deze werknemer geen loon betalen, indien de staking aan deze voorwaarden voldoet:

  • De staking was aangekondigd en onvermijdelijk;
  • De werkgever kan onmogelijk zijn werkwillige werknemers werk geven;
  • De staking mag niet over een fout gaan die betrekking heeft met de werkgever.

 

Als de staking aan deze voorwaarden voldoet, dan kan de RVA tussenkomen en de mensen die willen werken een uitkering betalen. Hoe maak je dit juist in orde voor je werknemer als hij/zij dit aanvraagt? Je moet als werkgever een “werkloosheidsformulier C.3.2 – Werkgever” en een “controleformulier C.3.2.A”  invullen en aan de werknemer bezorgen.

Weet je niet goed hoe je best deze documenten invult? Neem gerust contact met ons op en wij overlopen het samen met jou.

1.3. Je werknemer raakt niet op het werk

Een betoging die op voorhand werd aangekondigd, betekent dat de werknemer de vertraging/blokkering kon voorzien. In dat geval heeft de werknemer geen recht op gewaarborgd dagloon.

Goed om te weten: het recht van de werknemer op  gewaarborgd dagloon hangt volledig af van de omstandigheden. Een werknemer heeft enkel recht op zijn gewaarborgd dagloon als hij/zij kan aantonen dat de staking een plotse, onvoorziene gebeurtenis is.

2. Creatief omgaan met stakingen

  • Als je werknemers hebt die thuiswerk kunnen verrichten, laat je deze werknemers best van thuis uit werken op de stakingsdag.
  • Wonen je werknemers bij elkaar in de buurt? Laat ze dan eventueel carpoolen om de stakingen van het openbaar vervoer te omzeilen.
  • Als de woon-werk afstand meevalt, kan je je werknemers ook aanmoedigen om met de fiets te komen.

 

Heb je nog bijkomende vragen over een staking? Laat gerust van je horen en wij beantwoorden graag al je vragen.