Eerste nationale telewerkdag

De eerste nationale telewerkdag op donderdag 19 september 2019

 

De meest duurzame kilometer is de kilometer die je niet rijdt. Thuiswerk vormt een ideale remedie tegen de dagelijkse files én geeft een boost aan de work-life-balance.  Op donderdag 19 september zal de allereerste nationale telewerkdag plaatsvinden.  Dat deze dag net valt in de week van de mobiliteit is geen verassing. De overheid wil werkgevers immers stimuleren om samen met hun medewerkers na te denken over nieuwe vormen van werken. Is thuiswerk al bespreekbaar voor jouw werkgever?

Thuiswerk heeft heel wat voordelen: geen dresscode, geen collega’s die je storen, geen tijdverlies op weg naar en van het werk… Toch is het niet altijd evident om je concentratie te bewaren en de voordelen van thuiswerk ten volle te benutten.

We geven je dan ook enkele tips om van je thuiswerkdag ECHT een productieve dag te maken.

Tip 1: Je werkplek

Zorg voor een comfortabele plaats waar je voldoende licht en ruimte heb en vergeet de regels van de ergonomie niet! Zorg voor een rustige plek, waar je ongestoord kan werken. Dit kan aan een bureau zijn, aan de keukentafel,… Alles kan, maar als er huisgenoten thuis zijn, terwijl jij aan het werken bent, maak dan wel duidelijk dat je ook effectief aan het werken bent!

Tip 2: Afleidingen

Zorg vooral dat er niet teveel afleiding is van niet-werk gerelateerde spullen of denk niet continu aan de huishoudelijke klusjes die op je liggen wachten. Maak een goede dagindeling, houd je aan je agenda en werken taken ook effectief af. Dit wil niet zeggen dat je na het afsluiten van een taak (bv. dat verslag is net helemaal klaar en verstuurd) niet even een koffie mag nemen of een wasmachine mag insteken. Integendeel zelfs, taken “afronden” zorgt ervoor dat ook je brein weet dat de taak gedaan is en het maakt zich klaar voor een nieuwe taak.  Maar je mag niet in de verleiding komen om ook nog snel de afwas te doen, wat op te ruimen,… Thuiswerk is ook echt “werken’.

Tip 3:  Plan je dag

Plan je werkdag, zowel de opdrachten die je gedaan wil krijgen als je uren. Deel je dag in in “olifanten’ en ‘konijnen’. De ‘olifanten’ zijn de taken die het meest van je concentratie vergen. Plan deze op je meest productieve moment van de dag en zorg dat je op dat moment ook effectief heel gefocust, zonder afleidingen, aan het werken bent. Je zal er van versteld staan hoe productief je kan zijn! Daarna focus je je op de ‘konijnen’, of kleinere taken, die minder focus vergen. Probeer zo weinig mogelijk tussen taken te switchen. We denken allemaal dat we kunnen multi-tasken, maar als er iets is wat ons brein NIET kan is het net dat. Deze tip is niet alleen bruikbaar bij thuiswerk, maar ook bij je werk op kantoor!

Tip 4:  Dress up and shine

Het is verleidelijk om tijdens je thuiswerkdag in pyjama of jogging achter je laptop te zitten. Maar dit werkt je productiviteit tegen. Je brein krijgt niet het idee dat je aan het werken bent. Je elke ochtend klaar maken om te gaan werken, geef je brein al direct de prikkel die zegt “ het is tijd om te werken”. Start je thuiswerkdag dus niet in vrijetijdskledij maar kleed je professioneel. Ook op je thuiswerkdag ben je immers aan het werken.

Tip 5:

Voorzie voldoende pauze momenten tijdens je thuiswerkdag. Neem voldoende tijd om te ontbijten en te lunchen en eet niet aan je werkplaats.  Sta regelmatig even recht en loop even door je tuin, zodat je geest weer vrij is en je klaar bent voor je volgende taak, of het nu een olifant of een konijn is.

 

En last but not least… sluit je thuiswerkdag af met een smile en denk aan de file of de drukte op de baan die je vandaag niet hebt moeten trotseren! Misschien kan je deze extra tijd wel vullen met iets leuks voor jezelf! ?

#talent4people #advice4people #passion4hr #thuiswerkenwerkt #nationaletelewerkdag #thuiswerk #weekvandemobiliteit