De toekomst van flexibel werken

Flexibel werken is voor meer en meer werknemers van groot belang. Zeg nu zelf, wie is nu niet opzoek naar een goed evenwicht tussen werk en privé?

In het kader daarvan, hebben we het graag over dé alom gevreesde periode voor ouders met jonge kinderen… namelijk het zomerverlof. ? De helft van alle werknemers met kinderen moeten immers verlof inzetten, omdat ze anders geen opvang vinden voor hun kroost.

Sowieso zijn werknemers meer geneigd om te gaan voor een job waarin er enige flexibiliteit qua arbeidsorganisatie mogelijk is. Toch lijkt die nood nog extra te stijgen tijdens de schoolvakanties.

Thuiswerk, flexibele werkuren of extra verlofdagen zijn prima middeltjes om je werknemers die adempauze te gunnen.

Werknemers die een goede combinatie kunnen vinden tussen werk en gezin, zijn werknemers die zich begrepen en gelukkiger voelen. Ook ervaren zij doorgaans minder stress op de werkvloer.

Het is een feit dat dit als werkgever wel wat aanpassing vergt. Maar waarom zou je je hier niet aan wagen als je hierdoor de band tussen jou en je werknemer juist verstrekt? Beter een loyale vogel die aan thuiswerk doet, dan 10 mokkende vogels op kantoor (die om de haverklap moeten telefoneren over de opvang van hun kinderen).

Verder is het ook een feit dat het merendeel van de werknemers die geen schoolgaande kinderen meer hebben, juist graag buiten de schoolvakanties op verlof gaan. Niet alleen is het tijdens het zomerverlof gewoonlijk minder druk op kantoor, maar ook zijn de prijzen voor eventuele buitenlandse tripjes daarna veel lager. Dat is toch wel een interessante piste om over na te denken, als je het ons vraagt. ?

Let er wel zeker op dat je maatregelen zoals thuiswerk in een goede policy giet! Werknemers die misbruik maken van deze gunstmaatregelen zijn er jammer genoeg altijd. Dat wil echter niet zeggen dat jij je als werkgever hiervoor niet op voorhand kan indekken. Een gewaarschuwd man is er nog altijd twee waard…

Mocht je vragen hebben rond dit thema, of hulp nodig hebben bij het opstellen van dergelijke thuiswerkpolicy, neem dan zeker contact met ons op!