Nieuw jaar, nieuwe spelregels in de lonen

Het nieuwe jaar brengt zoals gewoonlijk weer wat wijzigingen op het vlak van verloningen mee. Zo zijn er voor de maand januari niet alleen een hele hoop indexen en CAO-verhogingen te verwerken, maar steekt ook de vergoeding voor woon-werkverkeer in een nieuw (veiligheids-)jasje. (?) Ook dit zal het loon van jouw werknemers naar boven trekken. 

1.    Indexen en Cao-verhogingen

Zoals iedereen weet, bestaat er een hele waslijst aan mogelijke paritaire comités waaronder werknemers kunnen vallen. De activiteit die je als onderneming uitoefent, is immers doorslaggevend voor de bepaling van jouw paritair comité.

In niet minder dan 56(!) paritaire comités, zullen werknemers deze maand een index of CAO-verhoging ontvangen. We lijsten de meest courante paritaire comités en hun verhoging hieronder op.

  • Paritair comité 124, de bouw: index van 0,61417% op de minimumlonen
  • Paritair comité 145, de tuinbouw : index van 2,10% op alle lonen
  • Paritair comité 200, de algemene bedienden : index van 2,16% op alle lonen
  • Paritair comité 302, de horeca: index van 2,104% op alle lonen
  • Paritair comité 336, de vrije beroepen: CAO-verhoging van 1,2%
  • Paritair comité 341, de bemiddeling in bank en beleggingsdiensten: index van 2,16% op alle lonen
  • ….

 

Staat jouw paritair comité niet in deze mini-opsomming en wil je weten of jouw werknemers ook bij de gelukkigen zijn? Stuur ons een mailtje en dan kijken we het even voor je na.

2.    Vergoeding woon-werkverkeer

De werkgever komt in veel gevallen tussen in de woon-werkafstand van de werknemer, door middel van betaling van het sociaal abonnement. In de meeste sectoren ligt het bedrag van de tussenkomst vast volgens welbepaalde wettelijke schalen.

Voor het woon-werkverkeer met de wagen, is dit bedrag gebaseerd op een enkele reis naar het werk. Tot een bepaalde som, ben je als werknemer trouwens ook vrijgesteld van belastingen. Voor 2018 (belastingjaar 2019), lag dit bedrag op 400 euro per jaar. Voor het jaar 2019 (belastingjaar 2020) zal dit bedrag ietsje hoger liggen, namelijk op 410 euro per jaar.

Om werknemers een extra duwtje in de rug te geven, zodat ze zich met de fiets naar het werk zouden verplaatsen, werd ook de tussenkomst voor het woon-werkverkeer met de fiets verhoogd. Vorig jaar kreeg je als werknemer nog 0,23 cent per kilometer, dit jaar ligt dat bedrag op 0,24 cent per kilometer. Wat ook wel enigszins speciaal is, is dat je hier zowel de heen- als de terugreis mag tellen om het bedrag van de tussenkomst te bepalen.  Als je dus op enigszins haalbare fietsafstand woont van je werk, is het zeker gezond (en slim) om je met de fiets te verplaatsen! ?

 

Twijfel je of de woon-werkvergoeding van jouw werknemers correct is? Laat ons een berichtje achter, dan controleren we het even.